Eerst een vakantie boeken, dan nadenken over vakantieboeken. Vakantie en lezen horen bij elkaar als een pen bij een tekstschrijver.
Voor mij is de vakantie hét moment voor een lekker boek. Ik lees graag boeken waar ik scherpe observaties en mooie zinnetjes in tegenkom. Mijn echtgenote leest het liefst dikke pillen waarin ze verdrinkt in het verhaal. Ze raast naar het einde omdat ze wil weten hoe het afloopt. Bij haar gaat het er vooral om wát er staat. Bij mij om hóe het er staat. Om stijl, taalgebruik, een mooie metafoor.
Ik lees graag columnisten. Het korte puntige werk. Bijvoorbeeld Marcel van Roosmalen, columnist in het NRC en auteur van een trilogie over voetbalclub Vitesse. Zijn columns zijn verzameld onder titels als ‘Het is nooit leuk als je tegen een boom rijdt’ en ‘Gras groeit niet sneller door aan de sprietjes te trekken’.
Zo beschrijft hij een bezoek aan een duurzaamheidsbeurs in Nijkerk. Hij begint met: ‘Binnen twee dagen bezochten fotograaf Jan-Dirk van der Burg en ik twee keer wijklocatie De Flier in Nijkerk-Zuid. De eerste keer omdat we dachten dat er een duurzaamheidsbeurs voor en door regionale ondernemers was, een dag later omdat er een duurzaamheidsbeurs voor en door regionale ondernemers was.’
Twee keer naar Nijkerk-Zuid, naar wijklocatie De Flier, je voelt hem al aankomen. Dit wordt geen inspirerende missie. Op de beurs komt hij een bekende tegen van een Twitter-workshop. Hij had haar destijds omschreven als ‘een vrolijke eenpitter met een warrig kapsel’. Hij vervolgt dan met: ‘De toestand was onveranderd. Ze had als @DorienWientjes inmiddels 24 volgers, dus de cursus was een succes.’
Het wordt de laatste keer dat hij bij een duurzaamheidsbeurs voor en door ondernemers in Nijkerk-Zuid is geweest.
Mooie zinnetjes en scherpe observaties kom ik ook tegen bij columniste Sylvia Witteman. Bijvoorbeeld als ze een ‘fanatiek geblondeerde vrouw van zestig in hagelwit tricot’ beschrijft ‘met een diep decolleté dat door onbeheerst zonnebaden de kleur en textuur heeft aangenomen van een varkenslederen koffer’.
Een derde held in dit genre is Tommy Wieringa. In zijn bundel ‘Ga niet naar zee’ zegt een man die zelf een vliegtuig bouwt: ‘Om te kijken of het de klap van het neerkomen aankon, takelde ik het frame een meter boven de grond, ging erin zitten en gaf een ruk aan het touw, zodat het naar beneden stortte. Niet zo best voor je rug.’
‘Hij zat lang in Beileroord, de psychiatrische inrichting waar ook zij terechtkomen die ’s nachts dronken uit bevroren sloten worden gehaald omdat ze met de vissen wilden praten.’
Of: ‘Hij zat lang in Beileroord, de psychiatrische inrichting waar ook zij terechtkomen die ’s nachts dronken uit bevroren sloten worden gehaald omdat ze met de vissen wilden praten.’
Hebben jullie nog tips voor ‘must-reads’ die ik op vakantie mee moet nemen? Ik hoor ze graag.
Ben Tekstschrijver
2 juli 2013
Bijna 1000 lezers gingen je voor.
Ben Tekstschrijver blogt ook op Zorgkaart Nederland, Mijnkwaliteitvanleven.nl, Taalvoutjes (Paus op non actief I Pferdreiten), Schrijven Online, D!scura, Nijkerk Nieuws en Aanlegplaats: thuishaven voor blogs vol literair talent en ook op Aanlegplaats: Ben de Graaf, het interview en De vangst van Ben de Graaf.
Lees jij nog boeken joh? Dat is zóó 1985…. Ik kan je van harte een e-reader aanraden!
Heel veel lees ik niet, maar vanwege het schitterende taalgebruik en de mooie beeldspraak kan ik jou als taalliefhebber van harte Bonita Avenue aanbevelen! Maar misschien heb je die allang gelezen. Verder schieten mij 2 titels over de Eerste Wereldoorlog te binnen: Reis Naar Het Einde Van De Nacht (LF Celine) en Van het Westelijk Front Geen Nieuws (Erich Maria Remarque).
Fijne vakantie
Wij hebben een rondreis gemaakt door centraal turkije, de vrije uren hebben we besteed aan het lezen van boeken onder andere Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier. Een aanrader.
Rory Storm, Hoe de koning van Liverpool werd onttroond door The Beatles, geschreven door Tom Egbers. Vonden we een heel mooi boek.
E-books???
Hieronder mijn aanraders:
Je vrouw zal erg gelukkig zijn met ‘Stoner’ van John Williams. Een juweeltje in het beschrijven van een alledaagse (hoewel…) man in een middle of the road-leven. Vooral de beschrijving van het arbeidsconflict is subliem. Al een oud boek maar het leest als een hedendaagse roman.
Een tweede boek waarvan ik genoten heb is van Rachel Cusk, getiteld ‘Nasleep’. Zij maakt van die mooie zinnetjes waar jij zo van houdt, Ben. Daarnaast krijg je gratis een spoedcursus Griekse mythologie (goden zijn net mensen: bloeddorstig en irrationeel). En let vooral ook op het laatste hoofdstukje. Het onderwerp is de nasleep van haar stukgelopen huwelijk, dus echt vrolijk word je er niet van. Maar een beetje tragiek bij zon, zee en strand kan wel dacht ik zo, anders ga je maar denken dat het leven je toelacht. Ten slotte een lekkere thriller van Lee Child, maakt niet uit welke. Het gaat mij om die Jack Reacher. Die man is zo te gek, heeft vrijwel geen bezittingen, hecht zich aan niemand, lost alle mysteries op, versiert de mooiste vrouwen en vertrekt vervolgens altijd (lopend!) met de noorderzon. Puur natuur en daarom niet in het echt verkrijgbaar, helaas…
Veel leesplezier, en heb je van Wieringa al Joe Speedboot en Dit zijn de namen gelezen? We hebben er weer een grote in de traditie van Reve. Hermans en Mulisch bij!
Ik lees ook graag Sylvia Witteman en kijk altijd uit naar haar columns in de Volkskrant. Maar Martin Bril was en blijft mijn favoriet. Zeker als je houdt van scherpe observaties, gevat in prachtig en uniek taalgebruik zijn zijn stukjes een genot om te lezen. In 2009 is hij overleden, maar gelukkig verschijnen er met enige regelmaat nog bundels van hem. Zeker boeken voor in jouw koffer, Ben!
@Hanneke Ik lees ook heel graag Martin Bril. Hij stond op het standpunt dat overal wel wat over te schrijven valt, als je maar goed kijkt. Hij zei toen dat hij nog wel eens een boek over alle kruispunten in Nederland zou willen schrijven. Ik ben nu bezig met zijn nieuwste posthuum uitgebrachte bundel: Man in de verte. Vertellingen over zijn muzikale helden, zoals Bob Dylan, Elvis, Steve Earle, JJ Cale, Herman Brood et cetera. Geweldig leesvoer.
Ontspanning en humor gaan voor mij samen en dus moet er iets te lachen vallen in een boek. Jan J. Pieterse, columnist en theaterjournalist voor het Haarlems Dagblad, gaat daarom zeker mee in mijn koffer. Deze puntdichter, mogelijk bekend van ‘Meer blauw op straat’ of misschien ‘Petje af!’, is een echte aanrader!
Onderbroekenlol:
‘Agent, er zit een man in zijn onderbroek op mijn oprit.’
‘Ach mevrouw, wees toch blijdat hij niet in úw onderbroek zit.’
PS ‘Meer blauw op straat……dikkere agenten’ 🙂
Met aanbevolen vakantieboeken zou het wel eens zo kunnen gaan als met boeken die je op je verjaardag krijgt: ze blijven vaak ongelezen omdat ze niet je eigen keuze zijn. Een beetje ondankbaar, maar zo vergaat het me soms. Ik heb een groeiende hoeveelheid ‘ongelezen’, – overigens niet alleen bestaande uit krijgertjes. Van die stapel neem ik dit jaar mee het in meerdere opzichten prachtige boek ‘Benedictijnse levenskunst voor mensen van nu’, van de journalist Petra Altmann en abt Odilo Lechner. Mooie verstilde foto’s en een zo te zien toegankelijke tekst. Een echt vakantieboek, dat kan helpen om wat rust in de drukte te vinden en – wie weet – nieuwe ideeën op te doen voor als het werk weer roept.
Sinds enkele jaren kijk ik steeds weer uit naar het volgende nieuwe boek van Julian Barnes. Zijn dikwijls compacte werkjes vind ik juweeltjes van vertelkunst. Na ‘Nothing to be frightened of’ uit 2008 en ‘The sense of an ending’ uit 2011, is recent zijn jongste uitgekomen: ‘Levels of life’. Een boek “about ballooning, photography, love and grief; about putting two things, and two people, together, and about tearing them apart” – zo vertelt me het stofomslag. Niet echt een thema voor een vakantieboek? Laat ik het er maar op houden dat het door mijn vak komt dat ik er toch voor kies. Of met mijn rooms-calvinistische inslag, die het nuttige met het aangename verenigen wil. Hoe dan ook: een aanrader voor ieder (inmiddels ook in vertaling)!
Op vakantie neem ik mee: platte humor met diepgang, oftewel een nieuwe uitgave van Herman Finkers: De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door. Aanrader!
Mijn tip: ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ van Jonas Jonasson.
Vanaf de eerste bladzijde is dit boek komisch! Echt een heerlijk vakantieboek. De schrijver heeft zijn fantasie de vrije loop gelaten en er kwam iets prachtigs uit.
Soms hilarisch, maar toch ook leerzaam
Als ik zo alle reacties lees, dan schrijf ik een paar titels op om te kijken of ze in mijn E-bibliotheek zitten en verder heb ik ze allemaal al gelezen. Mijn E-reader gaat natuurlijk mee, die gaat overal mee naar toe. Maar ook – en dat ben jij vergeten – het jubileumboek van SC Hoevelaken, met liefde geschreven door Robert Kreuning, lekker snuffelen, lezen en kijken.
Groeten uit..
Ja Ben, ze staan samen weer voor de deur bij de Beitlertjes: de caravan en de vakantie.
Over het bier en de wijn maak ik mij geen zorgen, dat is er in Frankrijk in overvloed. Wel over het aantal kilootjes papier dat ik mee denk te slepen; er zit immers een limiet aan het laadvermogen van ons tweede huis. Aan mij is het E-readen niet besteed, ik breek telkens de rechterhoek van dat apparaat als ik een mooi ezelsoortje wil fabriceren. Ouderwets boeken laden dus, maar welke? Harde keuzes maken, al doet het pijn. Kees van Kooten blijft dit jaar thuis. Met pijn in het hart laat ik alle boeken van de allergrootste taalvernieuwer en woordkunstenaar (zie bijvoorbeeld Modernismen. Pure goochelarij met de woorden ‘als’ en ‘dan’ in het verhaal: een alsbare taak ) achter. Het is een verantwoorde keuze, ik kan al zijn boeken immers dromen.
Ook het gehele oeuvre van Willy Vandersteen blijft achter in Hoevelaken. Dit levert mij de nodige kilootjes op, maar voelt als verraad aan mijn jeugd. Zelfs een jaargangetje Donald Duck ontzeg ik mezelf, maar dit gaat erg makkelijk. Ik ben die drie woudlopende neefjes namelijk meer dan zat.
Nee, dit wordt het jaar van Paulien Cornelisse met de boeken ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ en ‘En dan nog iets. Haar vermogen om vlijmscherp ons taalgebruik te analyseren doet mij rillen van herkenning. Het gaat niet over hoe mensen met elkaar zouden moeten praten maar over hoe ze dat per ongeluk doen, zo is te lezen op de achterkaft. Wat te denken van de uitspraak: ‘Ik ben daar gek’, waarbij zij zichzelf afvraagt: ‘Waar dan?’
Het wordt een mooie zomer. Tip: bedek op de camping de rug van het boek ‘Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus’ van John Gray. Daar staat namelijk de categorie afgedrukt waar de bibliotheek hem onder schaart: Relatieproblemen.
PS: Waar gebeurd. Ik hoorde afgelopen week een collega met de beste bedoelingen een compliment maken over de kledingkeuze van een andere collega. ‘Je ziet er heel christelijk uit’. Ze is moslima.
Ik neem dit jaar de CAO ziekenhuizen 2011-2014 mee op vakantie. Ik word er zo rustig van. Vroeger nam ik het spoorboekje mee.